Planeten zomer 2020

Ook in 2020 hebben we nog steeds het nadeel dat de buitenplaneten zoals Mars, Jupiter en Saturnus in de zomer zichtbaar zijn. Dat betekend dat ze altijd laag aan de horizon te vinden zijn wat tot gevolg heeft dat de seeing vrijwel altijd erg ongunstig zal zijn. Bij hoge uitzondering kan je meemaken dat ondanks de lage stand de seeing toch verrassend goed is. Er zijn sites waarin de te verwachten kwaliteit van de seeing wordt aangegeven zoals b.v. meteoblue.com . Mijn ervaring met die verwachtingen is dat het heel dikwijls niet met de werkelijkheid overeenkomen. Maar wel heb ik de stellige overtuiging dat de kans op goede seeing het grootst is als ook Meteobleu dit aangeeft. Dus ben ik extra attent om waar te nemen als Meteobleu een goede seeing voorspeld.

Zo was ik op de morgen van 23 juni ( 2 dagen na de kortste nacht) in de morgen in de weer om Jupiter, Saturnus en Mars waar te nemen. Gelukkig was dit zo'n nacht met gunstige seeing als je realiseert dat de hoogte van Jupiter 16° en Saturnus 18° was. Deze twee vertonen zich met maar een afstandsverschil van ongeveer 6° aan de zuidelijke hemel. Mars die toen niet in het zuiden stond vertoonde zich op een hoogte van 24°.

De afbeeldingen zijn onderling in de juiste verhoudingen weergegeven en je ziet dat Mars nog er klein is en dat hij nog een stuk dichterbij moet komen. Als hij straks in oktober in oppositie is zal de diameter ongeveer 2 x groter zijn en op 44° hoogte door het zuiden gaan.

Bij Jupiter begint maan Io net aan een passage over de planeet en is ook zijn schaduw te zien.

Als je Saturnus nu vergelijkt met een opname van een jaar geleden - https://www.astrojac.nl/astrojac/node/128 - zie je dat de ring minder schuin staat want nu komt de achterkant van die ring niet boven de planeetbol uit en een jaar geleden net wel.

Kijker was de C9,25 met 2x barlow en ADC met camera Asi185mc.