Saturnus

Klik hiernaast in het menu op speciale pagina's over Saturnus.

Saturnus door de jaren heen.

Een reeks beelden van Saturnus gemaakt in het tijdvak 2003 tot 2013 waardoor goed de wisselende stand van deze planeet zichtbaar is.

Periode 2003 - 2013

Klik op de foto om de foto in volformaat te zien.
 Saturnus van 2003 tot 2012

De jaren hierna waren steeds ongunstig omdat  Saturnus alleen zeer laag boven de horizon te zien is geweest. Door die lage stand boven de horizon is de kans een mooie scherpe opname te maken heel klein. Laat hier het beste resultaat per jaar zien en is goed te zien dat de kwaliteit van de vorige jaren veel beter was. Ook is te zien dat de stand van de ring steeds vlakker wordt en in 2025 kijken we weer precies in het vlak van de ring en zal zoals in 2008 een hele dunne ring te zien zijn.

Periode  2014 - 2023

 Sat_overzicht14-22

Merk op dat de kleur van de planeet en zijn ring op de foto's niet steeds constant is terwijl uiteraard dat in de praktijk wel het geval is. Dat is het gevolg van de gegeven dat  bij deze opnamen door de wisselde omstandigheden erg veel bewerking nodig is om een toonbaar resultaat te krijgen en dan is het verkrijgen van de meest getrouwe weergave van de kleur een opgave die heel moeilijk te realiseren is.