Jupiter

Klik hiernaast in het menu op speciale pagina's over Jupiter.

Deze jaren zijn zeer ongunstig voor het waarnemen van Saturnus en Jupiter. Deze staan namelijk tijdens hun opposities zeer laag aan de horizon. Maximaal komen ze tot een declinatiehoogte van iets meer dan 16°. Hierdoor is de kans op goede condities voor het waarnemen zeer klein. Op 16 op17 mei was echter de seeing verrassend goed zoals deze opname van die nacht laat zien.

Jupiter  -  17mei 2019-0.0 uur

Jupiter met maan Io 17 mei 2019 - 1.07 uur

 

Jupiter 9-5-2017

Deze avond zou het helder blijven en omdat de maan Ganimedes achterlangs de planeet zou gaan en de rode vlek zou passeren heb ik elk uur een opname gemaakt. Je zou op de laatste opname verwachten de maan weer verder van de planeet te zien staan maar omdat hij in de schaduw van de planeet kwam werd hij weer onzichtbaar. Ook is te zien dat de seeing ( de kwaliteit van het zicht door de atmosfeer) die deze nacht redelijk goed was toen minder werd. De seeing is de bepaalende factor die uitmaakt hoe scherp je opnamens worden. Uitblijven van goede seeing is de reden dat je maar af en toe goede opnamen kunt maken.

(klik op foto voor de volle resolutie)

>

Jupiter 10-4-2017

(klik op foto voor de volle resolutie)

 

Jupiter 14-03-2016    00.53 uur

 

Jupiter 13-04-2014

 

Jupiter 22-02-2014

Hier zie je hoe de maan Callisto voorbij de planeet trekt. Wat opvalt is dat deze maan als een zwarte spot te zien is terwijl de andere manen meestal als lichtere punten op het oppervlak te zien zijn. Je kunt dus de fout maken een passage van Callisto aan te zien als een schaduwovergang van een van de manen van Jupiter.

Het verschil tussen deze drie opnamen is steeds 1 uur.

(klik op foto voor de volle resolutie)

 

Jupiter 16-02-2014

(klik op foto voor de volle resolutie)

 

Io overgang 02-12-2012

Op de oppositiedatum trek maan Io over de planeet.Alleen op de oppositiedatum bevindt de schaduw van de maan zich precies achter de maan zelf en wordt gedeeltelijk afgedekt. Kijker; 25 cm F 4,8 newton -5x barlow-3ccdwebcam

(klik op foto voor de volle resolutie)

 

Jupiter verliest zijn zuidelijke wolkenband in 2010

Toen in 2010 Jupiter na de conjunctie ( dan staan de aarde, zon en planeet in deze volgorde op een lijn) zich weer in de ochtend liet zien bleek hij een wolkenband te missen. De zuidelijke equatoriale wolkenband (SEB) was niet meer te zien. Het duurde bijna 1 jaar voordat die weer gevormd was en Jupiter er weer normaal uitzag. Dit verschijnsel is zeldzaam maar niet uniek. In de jaren zeventig en negentig van de vorige eeuw is dit ook al eens gebeurd

(klik op foto voor de volle resolutie)